Home / 3D ARTE Concept / Autori / Edi Apostu / Pelerin in timp

Pelerin in timp

PELERIN IN TIMP

Autor Edi APOSTU

ISBN 978-973-88656-4-8


“Edi Apostu este un poet de referinta al culturii contemporane, iar cartea de fata vine sa dovedeasca inca odata acest lucru”. Liviu Apetroaie, muzeograf si coordonator de programe culturale la Muzeul Literaturii Romane


… daca  anterior  va vorbeam despre performantele in domeniul artelor plastice ale lui Edi APOSTU, acum va oferim posibilitatea de a realiza un prim contact cu poezia lui, poezie care vine sa completeze intr-un mod fericit si unitar creatia plastica a artistului.

„Pelerin in timp” este un volum de versuri aparut la editura 3D ARTE din Iasi cu ceva timp, acesta urmând volumului de versuri „Spirala timpului” si, de asemenea, studiului filosofic „Strafulgerari de ințelepciune”. Ideea de pelerinaj in timp confera liricii lui Edi APOSTU o aura mistica, pe care poetul o exploateaza pentru a-si defini traiectoria pelerinajului sau cosmic.
Poetul resimte acut schimbarea de paradigma culturala, in universul sau el fiind profetul care anunta sfârsitul inevitabil al tuturor posibilitatilor culturale de mântuire, cultura umana creata de ratiunea limitata a „umanoidelor” conducându-le pe acestea la disolutie: „Umanistii lumii / in mormint dispera; / Mintuitorul ce priveste compasiv din ceruri / la specia umanoida, / nimic nu mai spera…” (Plafonare culturala 80).

Edi APOSTU priveste poezia ca pe o posibilitate de translare in cuvinte a unor invataturi despre modul in care trebuie sa ne purificam in apropierea ultimei invataturi. Misiunea pelerinului nu este aceea de a acumula o doctrina pentru salvarea sa personala, ci este aceea de a face posibila evadarea altor suflete din tenebrele absurdului existential. Ideea de pelerinaj la Edi APOSTU nu este o simpla preumblare prin univers, ci aceasta are un rol samanic, vindecator, poetul, asemenea unui tamaduitor, vrând sa scoata de sub implacabila trecere a timpului intreaga creatie. Sufletul poetului este gata de a se da pe sine drept intru salvarea intregii fiintei a universului. Rolul de salvator este revelat prin negarea a oricarei sensualitati menite sa condamne sufletul la o clipa intr-o realitate iluzorie si absurda. Exercitiul pelerinajului in timp reprezinta tocmai deprinderea Supremei Detasarii de ceea ce inseamna timpul in acceptie profana, adica: a fost, este si va fi.

Prin volumul sau „Pelerin in timp”, Edi APOSTU isi initiaza cititori in altfel de perceptie a temporalitatii si in dimensiunea temporala este cea a unei intelegeri perpetue a sinelui deopotriva ca reprezentare a Nimicului, dar si a Totului.” – Dr. Bogdan BAGHIU

Top